ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μάθετε περισσότερα για τους ανθρώπους πίσω από το Φιλαρμονικό Ωδείο και την πορεία τους έως σήμερα.

Ρόζα-Ελένα Σιμιτοπούλου Κουρούση
Η Ρόζα-Ελένα Σιμιτοπούλου Κουρούση γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου και άρχισε να διδάσκεται πιάνο στην ηλικία των έξι ετών. Την πρώτη της συναυλία της έδωσε σε ηλικία επτά ετών. Στην Ελλάδα συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στους καταξιωμένους στον χώρο της μουσικής καθηγητές Μ. Χαρατζά, Μ. Ροζάκη, Χρ. Μύστακα και Γ. Οικονόμου. Παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά αποκτώντας το πτυχίο Φυγής με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί”. Από πολύ μικρή έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες ενώ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ τόσο στην Βραζιλία όσο και στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο υπήρξε το ενδιαφέρον της για την παιδική ψυχολογία και τους τρόπους μετάδοσης της μουσικής στα παιδιά παρακολουθώντας σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, βοηθώντας την να υιοθετήσει πρακτικές διδασκαλίας οι οποίες ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου, από ηλικία την ηλικία των είκοσι, σε διάφορα μουσικά ιδρύματα της Αθήνας ενώ το 1987 ίδρυσε την “Πρότυπο Μουσική Σχολή Πεύκης” η οποία μετονομάστηκε Φιλαρμονικό Ωδείο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το διδακτικό έργο της κυρίας Ρ. Σιμιτοπούλου Κουρούση είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ενώ πολλοί μαθητές της έχουν διακριθεί στον χώρο της μουσικής.

Ιφιγένεια Κουρούση
Η Ιφιγένεια Κουρούση γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με το πιάνο στην ηλικία των πέντε ετών. Ξεκίνησε τις σπουδές της με καθηγήτρια τη μητέρα της Ρόζα-Ελένα Κουρούση η οποία την ενέπνευσε και τη δίδαξε μέχρι την απόκτηση του πτυχίου της. Συνέχισε τις σπουδές της ως μαθήτρια του διεθνούς φήμης σολίστ Δημήτρη Τουφεξή αποσπώντας στις διπλωματικές εξετάσεις τον εξαίρετο βαθμό “ Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο”. Στην συνέχεια φοίτησε για δύο χρόνια στο “Boston Conservatory” των Η.Π.Α. με καθηγητή τον Max Levinson, όπου απέκτησε τον τίτλο “Master in Performance”, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της με ολική υποτροφία. Παράλληλα με τις σπουδές Πιάνου ακολούθησε σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά με καθηγητές τους Η. Λιαμή, Α. Καρμπόνε και Θ. Μπρουτζάκη. Απέκτησε το πτυχίο Αντίστιξης με Βραβείο ενώ συνέχισε μέχρι την απόκτηση του πτυχίου Φυγής με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί”.

Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1999 εργάζεται ως καθηγήτρια Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών στο “Φιλαρμονικό Ωδείο”.
Η Ιφιγένεια Κουρούση έχει στο ενεργητικό της πολλά ρεσιτάλ από τα οποία εισέπραξε θερμότατες κριτικές από το κοινό και τον Τύπο.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Seully Hall της Βοστώνης
  • Αίθουσα Παρνασσού
  • Αίθουσα Δημαρχείου Κηφισιάς
  • Εθνικό Θέατρο Ρόδου
  • Ιόνιος Ακαδημία Κέρκυρας
  • Αίθουσα Δημαρχείου Κηφισιάς – Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου
  • Παλαιό Πανεπιστήμιο Πλάκας – Ρεσιτάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
  • Δημοτικό Θέατρο Πεύκης – Ρεσιτάλ για το Χαμόγελο του Παιδιού
  • Φεστιβάλ Σύμης
  • Θέατρο Κουρκουμελάτων Κεφαλονιάς

bottom bg 01